Komiža

Komiza ligger på øya Vis som ligger i midt Dalmatia og har daglige ferje forbindelser Split-Vis. Byen Komiza ligger i en bukt på vestsiden av øya, under Hum (600m høy). Komiza tiltreker seg turister på grunn av sine nydelige strender. Langs østsiden av bukten finnes det en mengde strender med små rullesteiner,. Strendene er Gusarica, Nova posta, Velo zalo og andre. Her er også noen få sandstrender. Den fruktbare jorda inne på øya gir beboerne muligheten til å dyrke druer og annen frukt og Rogac som er en spesialitet fra øya Vis. Det faktum at øya Vis ligger så langt fra fastlandet er at området er rikt på fisk og skjell. Det er umulig å tenke seg tradisjonell kosthold her uten havets frukter. Hvis du liker sport og aktiv ferie kan du her i Komiza velge bowling, kurvball, håndball, volleyball og fotball. Det er også andre ting som dykking, seiling og surfing. Er du interessert i kulturelle ting, kan du finne en mengde spennende saker om sommeren. Fra små tradisjonelle restauranter Konobas kan du høre lyden av sanger fra Klapa som er tradisjonell Dalmatinsk mannskor.

Vi anbefaler besøk: Slottet I havna fra 15. århundre; klosteret St. Nikole fra 13. århundre, kjent som Muster; romersk kirke fra 13. århundre; hellig sted i barokkstil fra 16. århundre; bygninger fra Art Nouveau; vinkjelleren Podspilja; Vis; Bisevo og Modra spilja

Øya Vis

er en av de største øyene i midt Dalmatia. Det er den øya som er lengst unna fastlandet (45 km). Øya Hvar ligger 45 km unna øya Vis, og mellom dem et område som heter Viski kanalen. Vis er forbundet med farjetrafikk hele året som går fra byen Split og øya Hvar. Om sommeren går det også ferje fra byen Ancona på den italienske siden av Adriaterhavet.

Befolkning

De største byene på øya er byen Vis som ligger på østsiden og Komiza som ligger i vest.

Klimaet

er tørre og varme somre og milde og våte vintre. Øya Vis har middelhavsklima og gjennomsnittelig temperatur om sommeren er +2C under temperaturen på land men om vinteren 2-3C høyere. Gjennomsnittelig temperatur (for hele året i luften) er +18C og i sjøen, +17C.

Vingårder

Sandholdig jord på øya Vis er meget bra for vindyrking og derfor en av de beste steder i Dalmatia. Et resultat av kjarligheten til druer er Vugava. Dette er Dronningen av viner. Vugava er en type drue som vokser kun på øya Vis. Duften er spesiell men ikke påtrengende, og har en fantastisk smak. Du vil gjenkjenne den fordi den smaker av honning. Plavac er også en velkjent druesort og en topp kvalitet på både drue og vin.