Komiža

Komiža se nalazi na otoku Visu, jednom od otoka Srednje Dalmacije koji je s kopnom povezan svakodnevnom trajektnom linijom Split - Vis. Smještena u dubokom zaljevu na zapadnoj obali otoka Visa i u podnožju skoro 600 metara visokog brda Hum, Komiža privlači turiste lijepim plažama. Uzduž cijele istočne obale komiškog zaljeva nižu se šljunčane plaže (Gusarica, Nova pošta, Velo žalo i druge), a postoji i nekoliko pješčanih. Plodna zemlja u zaleđu omogućava Komižanima uzgoj grožđa i voća, napose rogača koji su uz viška vina čuvena otočka poslastica. Zahvaljujući udaljenosti od kopna, more oko Visa bogato je ribom, školjkašima i mekušcima, pa je tradicionalnu trpezu nemoguće zamisliti bez plodova mora. Poklonici sporta i aktivnog odmora u Komiži mogu birati između terena za boćanje, košarku, odbojku, rukomet i nogomet, a od sportova na vodi tu su ronjenje i jedrenje te daskanje. Zanimaju li Vas kultura i zabava, naći ćete ih u okviru glazbeno-scenskih manifestacija Komiškog ljeta kada iz konoba odjekuje pjesma viških muških klapa.

Preporučujemo posjetiti: kaštel u luci iz 15. st.; samostan Sv. Nikole iz 13. st. poznat kao Muster; romanička crkva iz 13. st.; barokno svetište iz 16. st.; secesijske građevine; vinski podrum Podšpilja; Vis; Biševo i Modra špilja.

Otok Vis

je najudaljeniji veći otok u grupi srednjo-dalmatinskih otoka. Udaljen je 45 km od kopna, a od otoka Hvara djeli ga 18 km širok Viški kanal. Vis je povezan redovitim trajektnim linijama sa Splitom, Hvarom (tijekom cijele godine) te, u ljetnim mjesecima s Anconom na talijanskoj obali.

Stanovništvo

Najveća naselja na otoku su Vis na istočnoj i Komiža na zapadnoj obali otoka.

Klima

se odražava u suhim i vrućim ljetima te blagim i vlažnim zimama. Otok Vis pripada jadranskom tipu mediteranske klime. Prosječna je temperatura ljeti za stupanj do dva niža nego na kopnu, a zimi čak i dva do tri stupnja viša, dok je srednja godišnja temperatura iznad 18oC. Srednja temperatura mora je oko 17oC.

Vinogradarstvo

Pjeskovito otočko tlo najbolje pogoduje razvoju vinogradarstva zbog čega se viški vinogradi svrstavaju među najbolje u Dalmaciji. Kao plod ljubavi prema grožđu rađa se Vugava - kraljica vina. Proizvodi se od istoimene sorte grožđa koja raste isključivo na lokalitetima viškog vinogorja.