Kako na Vis

Otok Vis nalazi se između 43° 12'' i 43° 48' 6'' sjeverne širine, a 16° 3' i 15° 48'' istočne dužine od Greenwicha. Od obale je udaljen 45 – 55km, već prema tome od koje se točka ta udaljenost mjeri.

Od krajnje zapadne točke otoka Hvara Vis je udaljen 18 km, a od najbliže točke talijanske obale 147 km.

Vis je nalik trapezu; najduža uzdužna linija, koja spaja istok i zapad duga je 17km, a ona koja spaja sjever s jugom , 8 km. Površina otoka iznosi 90 četvornih kilometara.

Dvije velike uvale, jedna na sjeveru, luka sv.Jurja i druga na zapadu otoka , komiški zaljev, usjekle su se duboko u trapez Visa.

Otok Vis izgrađen je pretežno od krednih vapnenaca i dolomita, dok se na sjeveroistoku i istoku komiškog zaljeva nalazi trijasko i eruptivno kamenje. S Visom se uvijek računaju i manji otoci: Biševo, Svetac, Brusnik i Jabuka. Otok Vis pripada jadranskom tipu sredozemne klime vrućih i suhih ljeta te blagih i vlažnih zima. Srednja godišnja temperatura je iznad 16°C. Prosječna temperatura je Ijeti za stupanj do dva niža nego na kopnu, a zimi za stupanj do dva viša. Prosječna godišnja količina padalina je oko 800 mm po m2, što je nešto manje nego na susjednim otocima i kopnu, dok zbog svoje geološke građe otok ima više izvora pitke vode nego li susjedni otoci.Ipak najbolje o viškoj klimi govore nasadi palmi, naranče i limuni, oleandri i aloji, indijske smokve i drugo subtropsko bilje.

Automobilom

Automobilom na otok Vis možete doputovati trajektom Jadrolinije iz Splita (tokom cijele godine), i trajektom BlueLine-a na liniji Ancona-Vis-Split tokom ljetne sezone.

Autobusom

Autobusom do autobusnog kolodvora Split, a onda trajektom Jadrolinije iz Splita (tokom cijele godine).

Brodom

Ako niste nautičar i nemate vlastiti brod, do Visa se uglavnom dolazi trajektom ili katamaranom iz Splita. Do Visa je moguće doći i direktno iz Italije i to iz Ancone trajektnim linijama "SPLITTOURS dd" i katamaranom "SNAV".

Avionom

Zrakoplovom do zračne luke Split, a onda trajektom Jadrolinije iz Splita (tokom cijele godine).

Vlakom

Vlakom do željezničkog kolodvora Split, a onda trajektom Jadrolinije iz Splita (tokom cijele godine).